Info Putra Heights 2016

8 KESILAPAN SEMASA MENCUCI RAMBUT

1. Guna syampu yang sama

Selain terlalu kerap mencuci rambut, setia dengan  syampu yang sama juga adalah salah satu kesilapan dalam mencuci rambut. Menurut pendandan rambut Mario Rusia sekali-sekala  anda perlu menukar syampu  untuk mengelakkan pembentukan bahan tertentu (seperti silikon). Setiap beberapa bulan,tukar syampu anda dengan syampu lain tetapi masih sesuai dengan  jenis rambut anda, kata ahli kimia kosmetik Mort Westman. Menurut pendandan rambut Kimberly Kimble,  anda juga boleh menggunakan clarifying shampoo sebulan sekali.

2. Anda tidak membasahkan rambut anda secukupnya.

Tanpa air yang cukup, syampu juga tidak akan menghasilkan buih yang cukup. Akibatnya anda akan menggunakan syampu dengan lebih banyak lagi dan ini sebenarnya merupakan satu pembaziran ; pembaziran syampu dan juga pembaziran wang !

3. Anda sentiasa mula mencuci rambut  di kawasan kepala/ rambut yang sama (biasanya pada bahagian mahkota) ...

Anda mungkin perasan bahawa bahagian atas kulit kepala anda kering atau tidak stabil. Cuba selang-selikan  rutin anda dengan mula mencuci di bahagian leher anda dan edar buih ke rambut anda sebelum bergerak ke arah bahagian atas kepala anda.

4. Terlalu banyak mencipta geseran 

Untuk mengelakkan kerosakan rambut , urut kulit kepala anda dengan hujung jari , elakkan menggunakan kuku atau tapak tangan.

kesilapan dalam syampu rambut5. Bilas rambut dengan air panas 

Air panas akan membuatkan kulit kepala dan rambut anda kering. Bilaslah menggunakan air suam. Air panas juga akan menjejaskan warna rambut yang diwarnakan.

6. Tidak perlu cuci berulang kali

Dalam mencuci rambut, sekali sudah cukup. Tidak perlu cuci berulang kali dalam satu masa.

7. Anda tidak membilas secukupnya.

Ambil masa anda ketika membilas rambut untuk memastikan tidak ada sisa syampu yang tertinggal. Sisa syampu yang tertinggal kerana tidak membilas rambut dan kulit kepala sebersihnya akan membawa kepada masalah lain.

8.Guna perapi  di bahagian rambut yang salah.

Proses mencuci rambut  tidak lengkap tanpa penggunaan perapi rambut (conditioner). Namun, kawasan yang tepat ketika memakai perapi adalah daripada tengah rambut ke hujung. Perapi tidak boleh terkena kawasan kulit kepala. Selain itu, sikat rambut anda menggunakan jari selepas merapi bukannya sikat.

0 Komentar untuk "8 KESILAPAN SEMASA MENCUCI RAMBUT"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top