Info Putra Heights 2016

Kanser payudara dan kanak-kanak

Kajian menunjukkan bahawa kanser payudara berlaku sekali kanak-kanak secara global setiap 5 tahun atau lebih , namun petunjuk ini akan lebih baik digambarkan sebagai "spekulasi sahaja," kerana tidak ada bukti nyata untuk mengesahkan cara ini sama ada. Walaupun , angka cenderung untuk bekerja keluar di seluruh peluang 0.1% daripada kanak-kanak yang didiagnosis dengan kanser payu dara ( yang merupakan peluang 0.1% daripada sama ada lelaki atau perempuan didiagnos ).


Daripada jumlah itu 0.1% , ia akan menjadi lebih biasa bagi remaja atau remaja yang terjejas dengan sama ada ketulan atau sista , daripada keterangan anak sangat muda (walaupun terdapat sentiasa kekal kemungkinan) . Adalah dipercayai bahawa mana-mana pembangunan tersebut juga akan lebih cenderung di mana terdapat satu keadaan keturunan (kanser payudara dalam keluarga [ lebih-lebih lagi jika pada usia kanak-kanak ]), daripada apa-apa sebab lain.


Gen kanser (jenis BRCA1 dan BRCA2) boleh diwujudkan dengan " mutasi " yang berlaku dalam sel-sel sihat sempurna yang kemudiannya diwariskan melalui satu generasi ke generasi ; walaupun , mereka mungkin pada masa-masa walaupun melangkau satu atau dua generasi sebelum mencetuskan ; biasanya oleh faktor-faktor biologi atau persekitaran yang berbeza ( faktor-faktor ini masih sedang dikaji untuk keterangan muktamad ).


Walau bagaimanapun, ini tidak selalunya kes itu, sebagai peratusan yang lebih kecil kanak-kanak mungkin menunjukkan gen kanser seperti dalam badan pada masa diagnosis atau semasa rawatan. Selain itu, remaja atau remaja tidak perlu telah membentuk payudara untuk kanser payudara untuk menyerang ; walaupun , dalam kebanyakan kes di mana ia telah disahkan , kanak-kanak sebenarnya melalui beberapa luar biasa " drastik " perubahan hormon, atau akil baligh.


Apabila kanser payudara berlaku pada kanak-kanak , ia biasanya menyusup ductal Jenis karsinoma yang dipercayai disebabkan oleh gabungan kedua-dua perubahan hormon luar biasa drastik, bersama-sama dengan pertumbuhan sel cepat biasa yang berlaku dalam badan kanak-kanak. Menyusup kanser ductal disebabkan apabila sel-sel bermutasi mula berkumpul di dalam salur susu sebelum berpindah ke tisu payudara berdekatan.


Perubahan hormon drastik dipercayai menyebabkan pembangunan ketulan ductal dan tisu parut proksimal ( kehadiran yang tidak rata yang ditemui apabila kanak-kanak mula awal, disebabkan oleh gatal-gatal disebabkan oleh perubahan ini [ petunjuk yang baik daripada kehadiran kanser payudara ]) . Walau bagaimanapun , jika kanser payudara didapati hadir dalam kanak-kanak, terdapat + peluang 80 % daripadanya yang berjaya dirawat .


Langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko kanser payudara anak membangun , termasuk: diet yang sihat, banyak aktiviti latihan yang sihat , dan tiada pengambilan nikotin ( merokok). Juga , buat masa ini tidak ada cadangan sebenar untuk kanak-kanak " peperiksaan diri," seperti yang dilakukan - oleh wanita dewasa. Juga diagnosis prosedur seperti mamogram, tidak digalakkan untuk kanak-kanak , dan hanya biopsi biasanya digunakan untuk diagnosis.

0 Komentar untuk "Kanser payudara dan kanak-kanak"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top