Info Putra Heights 2016

5 Cara Mudah Bina 'Portfolio' Pelaburan Hartanah

Semalam kita dikejutkan dengan laporan daripada The Star yang anda perlu ada banyak wang untuk beli rumah? Tahukan anda ramai bermula beli rumah dengan tanpa modal dan modal yang ciput saja. Hari ini saya nak kongsikan dengan anda 5 Cara tersebut.
#1 Buat Peta Hidup
Dalam peta hidup anda, letak target anda. Berapa banyak wang yang anda mahu? Berapa banyak wang untuk cukup sara hidup? Sasaran bukan hanya pada wang saja, boleh juga letak matlamat untuk tambah kemahiran dalam apa saja bidang.
#2 Ukur badan sendiri
Ramai tak pernah periksa apa yang mereka ada? Hanya berapa kerat saja tahu berapa banyak mereka belanja dan berapa mereka boleh simpan untuk melabur. Anda boleh periksa kewangan anda setiap bulan.


#3 Faham kewangan dan pembiayaan
Apabila dah tahu berapa nilai yang ada untuk invest, boleh la pulak fahami bagaimana nak guna leverej pembiayaan. Jika anda faham bagaimana pembiayaan berfungsi, lagi mudah untuk bina portfolio anda. Contohnya, flexi loan dengan term loan, dua-duanya ada beza dan boleh mengoptimumkan kegunaan pembiayaan.
#4 cari hartanah berpotensi tinggi, HPT
Purata kenaikan harga hartanah pada tahun sebelum ini adalah sekitar 5-6%. Namun ada lokasi yang ada kenaikan sehingga lebih daripada 50%. Perbanyakkan network anda dengan pelabur hartanah dan juga pemaju hartanah atau sesiapa saja yang ada kaitan dengan hartanah.
#5 Urus dan ‘Grow’ Aset Anda
Setiap hari tajam dan asah minda pelaburan dan minda jutawan anda. Deria deria yang cakap dapat menghidu peluang.

Malah cara pengurusan yang bersistem akan menambahkan keyakinan anda untuk terus ‘grow’. Share artikel ini dan rakan rakan FB anda jika ianya sangat berguna. Terima kasih.
Tag : Hartanah
0 Komentar untuk "5 Cara Mudah Bina 'Portfolio' Pelaburan Hartanah"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top