Info Putra Heights 2016

Salah bedah paru-paru

London: Satu siasatan dilancarkan semalam selepas pakar bedah di sebuah hospital yang dikecam mengalihkan bahagian salah paru-paru pesakit.
Pembedahan tidak senonoh itu dijalankan di Hospital Basildon di Essex menyaksikan pakar bedah mengalihkan bahagian bawah paru-paru pesakit wanita walaupun mereka sebenarnya perlu memindahkan bahagian atas paru-parunya.

Kesilapan besar itu dikenali sebagai "pembedahan bahagian yang salah" dirujuk sebagai kesalahan dalam nota perubatan pesakit terbabit.
Pesakit wanita berkenaan bagaimanapun terselamat dalam prosedur Disember lalu itu, tetapi siasatan dilancarkan bagi mengetahui bagaimana kesilapan sebesar itu boleh berlaku.

Sumber hospital yang enggan dikenali berkata: "Kelihatannya nota perubatan pesakit dari Hospital Broomfield itu diisi secara salah dan menunjukkan bahagian salah pada paru-paru yang dibedah.

"Hospital Broomfield berkata, itu bahagian yang salah. Kelihatannya kesilapan itu dilakukan di Broomfield, tetapi siasatan akan menentukan sama ada ia dilakukan di Basildon." Pengarah Perubatan di Basildon dan Hospital Besar Thurrock, Dr Steve Morgan berkata: "Pada Disember lalu terdapat insiden pembedahan bahagian yang salah. Kajian sedang dibuat terhadap insiden serius itu.
 
HOSPITAL Basildon dikecam kerana pakar bedahnya dipercayai melakukan kesilapan dalam pembedahan.
"Tiada siapa digantung dan situasi insiden itu agak rumit." Jurucakap Hospital Broomfield di Chelmsford, Essex, berkata: "Hospital Basildon menyedari insiden itu dan seiring dengan polisi keselamatan dalaman dan pemerintahannya, siasatan penuh akan dilakukan.

"Ia akan mengkaji prosedur klinikal dalaman selepas siasatan itu."
0 Komentar untuk "Salah bedah paru-paru"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top