Info Putra Heights 2016

YASNITA sedia urus pembantu rumah

Kuala Lumpur: Yayasan Suara Wanita (YASNITA) sedia menguruskan kemasukan dan latihan warga Indonesia yang mahu berkhidmat sebagai pembantu rumah di negara ini.

Pengerusi YASNITA , Tan Sri Zaleha Ismail, berkata langkah itu bagi mengelakkan pembabitan orang tengah dalam proses pengambilan pembantu rumah.

Kami juga sedia bekerjasama dengan mana-mana yayasan wanita di Indonesia untuk menguruskan aspek teknikal termasuk latihan, urusan perjalanan dan kebajikan," Zaleha Ismail, Pengerusi YASNITA
Sehubungan itu, katanya, YASNITA bercadang melancarkan portal bursa pembantu rumah yang membolehkan pembantu rumah Indonesia mengiklankan biodata mereka, manakala bakal majikan pula mengiklankan diri mereka sebagai bakal majikan yang inginkan khidmat pembantu rumah.

"Kami juga sedia bekerjasama dengan mana-mana yayasan wanita di Indonesia
untuk menguruskan aspek teknikal termasuk latihan, urusan perjalanan dan kebajikan," katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Zaleha mengulas kenyataan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhaimin Iskandar yang menyatakan republik itu menimbangkan untuk tidak menggunakan khidmat agensi dalam proses kemasukan pembantu rumah Indonesia ke negara ini.
Peraturan baru yang bakal menyaksikan fungsi agensi dikurangkan atau dihapuskan terus itu adalah antara kaedah dipertimbangkan oleh Indonesia bagi membolehkan tenaga kerja dihantar terus kepada majikan, sekali gus mengurangkan kos.

Kos sebenar rm2000 sahaja
 
Bagaimanapun, pengambilan masih dalam pengawasan pihak berkuasa Indonesia.

Zaleha yang menyokong hasrat kerajaan Indonesia itu percaya langkah itu akan disokong suri rumah, isteri dan ibu bapa negara ini yang tertekan akibat kos pengambilan pembantu rumah asing yang mencecah sehingga RM10,000 seorang.

"Pada hal, jika pembantu rumah asing datang ke Malaysia, kosnya hanya sekitar RM2,000.

"Yang lebih menyedihkan jika pembantu rumah lari, majikan akan menanggung rugi," katanya.

Beliau berkata, pembantu rumah sebagai pekerja juga merana dan tertekan kerana terpaksa bekerja tiga bulan tanpa gaji bagi membayar balik kos yang dikenakan agensi pembantu rumah asing.
0 Komentar untuk "YASNITA sedia urus pembantu rumah"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top