Info Putra Heights 2016

Kedudukan imam, makmum solat berjemaah

SAYA mempunyai kemusykilan berkaitan posisi sembahyang berjemaah antara pasangan suami isteri. Harap Dr boleh jelaskan kedudukan sebenar?
FAROUK,
Kuala Lumpur


KEDUDUKAN imam dan makmum dalam solat jemaah seperti yang dipraktikkan dan menurut sunnah Nabi Muhammad ialah imam ke hadapan sementara makmum sama ada lelaki atau perempuan di belakang imam.
Menurut hadis, apabila baginda bangun untuk bersolat, kalangan sahabat bangun di belakangnya. (Hadis riwayat Ahmad, Abu Dawud)

Dalam hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim daripada Anas: "Bahawa Nabi s.a.w bersolat di rumah Umm Sulaim lalu aku dan Yatim berdiri di belakangnya sementara Umm Sulaim di belakang kami." (al-Zuhayli, 1985: II: 245; trj. II: 261-63)

Itulah kedudukan suami sebagai imam dan isteri sebagai makmum dalam solat berjemaah. Kedudukan imam dan makmum juga ditentukan berdasarkan bilangan makmum dan jantinanya. Antaranya:

1) Apabila terdapat hanya seorang makmum lelaki, lebih mustahab (sunat) berada di sebelah kanan imam dengan membelakangkan sedikit tumitnya.

2) Jika makmum hanya se�orang lelaki dan perempuan, lelaki hendaklah berdiri di sebelah kanan imam sementara perempuan pula di belakang lelaki itu.

3) Jika terdapat dua makmum lelaki, kedua-dua hendaklah berada di belakang imam.

4) Jika hanya terdapat seorang perempuan atau beberapa orang perempuan, dia atau mereka hendaklah berdiri di belakang imam dengan tidak diselangi
antara mereka jarak tiga hasta.
 
sumber: harian metro
0 Komentar untuk "Kedudukan imam, makmum solat berjemaah"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top