Info Putra Heights 2016

Rumah Mampu Milik

Jadi apa yang korang nak tahu tentang skim ini?
 
Pertamanya, skim ini merupakan skim PRIMA di bawah skim 1Malaysia People Housing Programme. Walaubagaimanapun skim ini nampak sangat baik untuk rakyat Malaysia yang berpendapatan pertengahan. Kelas pertengahan yang masih bujang ataupun yang sudah berkahwin.
Ciri-ciri rumah ini adalah pembangunan yang bercampur, sama-ada rumah bertanah (teres) dan juga rumah bertingkat (studio apartment). Rumah ini juga akan di bina di lokasi-lokasi yang tertumpu di pusat bandar ini kerana ramai rakyat jelata berpendapatan sederhana memang dah tak mampu nak beli rumah contohnya dekat KL yang harga berjuta-juta.
 
Skim ini juga tidak akan dikenakan kuota, jadi semua rakyat Malaysia boleh mendapatkannya. Haih, kena berebutlah ni. Apa-apapun dalam kenyataan akhbar The Star ada sedikit percanggahan yang mana ada kenyataan mengatakan rumah ini akan di jual dengan diskaun khas.  "The houses will be sold without any ethnic quota but will be available at special discounted rates through a transparent balloting method".
 
Kemudiannya, di sebelah bawah artikel mengatakan, yang harga rumah akan dijual sama untuk semua pemohon dengan harga di bawah pasaran dan tidak ada kuota dan juga apa sahaja jenis diskaun.  "The prices will be below market price, and will be the same for everyone, without quotas or discounts of any kind," Abdul Mutalib said. "There will be a mix of landed and medium-rise properties."
 
Itu yang membuatkan SK rasa pelik, ada diskaun ke tidak?  Dan rumah ini tidak boleh dijual beli sehingga setelah didiami atau dimiliku sehingga 10 tahun. Pihak PR1MA telah membuat kajian 20 skim di Singapura untuk melancarkan projek ini. Projek ini juga akan bermula di seremban kerana terdapat permintaan tinggi di sana. Alamak, kenapa tak bermula dengan lokasi di KL, ini kerana lokasi di KL lagi ramai permintaan. Kan, kan?
Gambar Hiasan
Berikut adalah ciri-ciri rumah MAMPU la sangat untuk dimiliki:-
  1. PRIMA akan membuat 3 fasa, bermula dengan 1200 unit yang pertama yang akan siap dibina pada tahun 2015.
  2. Untuk mereka yang berpendapatan RM7500 ke bawah (yang mampu untuk bayar bulan-bulan) dan juga jumlah pendapatan serumah yang berjumlah RM7500 ke bawah.
  3. Mereka yang Bujang dan sudah berkahwin juga boleh memohon.
  4. Tiada Kuota Bumi dan Bukan Bumi
  5. Tiada Diskaun
  6. Harga di bawah pasaran
  7. Lokasi-lokasi yang 'Panas' seperti di tengah-tengah bandar besar. Dan projek ini akan bermula di SEREMBAN, oleh kerana ada permintaan tinggi di sana. Untunglah orang Seremban.
 
 
 
 
0 Komentar untuk "Rumah Mampu Milik"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top