Info Putra Heights 2016

Pasang jeriji automatik elak jadi korban

KUALA LUMPUR - Setiap pemilik rumah disaran supaya menggunakan jeriji automatik berkuasa bateri yang mudah dibuka pada tingkap dan pintu rumah supaya penghuni dapat meloloskan diri jika berlaku kebakaran.
Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM), Datuk Wan Mohd. Nor Ibrahim berkata, jeriji automatik dapat mengurangkan risiko kematian dalam kebakaran kerana penghuni rumah hanya perlu menekan butang untuk membuka jeriji tersebut.
 
"Kita menasihatkan pemilik rumah supaya memasang jeriji seumpama itu kerana ia bukan sahaja mudah untuk menyelamatkan diri semasa kebakaran tetapi juga dapat mencegah jenayah," katanya ketika dihubungi Bernama di sini semalam.
 
Beliau mengulas tragedi kebakaran sebuah rumah banglo dua tingkat yang meragut empat nyawa iaitu sepasang suami isteri, seorang anak lelaki serta seorang pembantu rumah warga Indonesia apabila kesemua mangsa lemas terhidu asap tebal di Taiping, Perak kelmarin.
Dalam kejadian itu, Mohd. Hakimi Zubair, 40, Pengarah Korporat Royal Bank of Scotland Kuala Lumpur, isterinya, Leiha Sahak, 40, pakar teknologi maklumat sebuah syarikat swasta di ibu negara, anak mereka Ahmad Faris, 3, dan pembantu rumah yang dikenali sebagai Rizki ketika itu berada di tingkat dua rumah tersebut.
0 Komentar untuk "Pasang jeriji automatik elak jadi korban"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top