Info Putra Heights 2016

Adakah mahu kaji semula Akta Mahkamah Syariah?

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdul Hadi Awang [PAS-Marang] meminta Perdana Menteri menyatakan adakah kerajaan berhasrat untuk mengkaji semula Akta 355, Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.
 
Ini, kata Presiden PAS itu berikutan banyaknya desakan daripada badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan individu-individu perseorangan yang menuntut akta tersebut dikaji semula.
 
Beliau bertanya demikian dalam soalan bagi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini,
 
Ahli-ahli Parlimen PAS yang turut mengemukakan soalan bagi jawab lisan seperti di bawah.
 
Datuk Mahfuz Omar [Pokok Sena] minta Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah menyatakan tentang projek Malaysian Institute of Aviation (MIAT) Subang:-
(a) berapakah kos keseluruhan projek tersebut dan nama syarikat kontraktor yang telah dipilih untuk membina projek tersebut; dan
(b) adakah Kementerian telah menjalankan 'Value Management Lab' bagi memastikan projek tersebut dilaksanakan secara optima dengan siling yang ditetapkan.
 
Che Uda Che Nik [Sik] minta Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi menyatakan di bawah NKEA Kerajaan mensasar perusahaan getah menyumbangan sebanyak RM 52.9 bilion kepada GNT menjelang 2020 (2010 RM 24.7 bilion), adakah ini akan tercapai memandangkan turun naik harga getah yang tidak terkawal dan terlalu tinggi kadarnya .
 
Datuk Dr. Mohd Hayati Othman [Pendang] minta Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani menyatakan perancangan pihak MADA untuk menyelesaikan masalah sawah padi yang menjadi jerlus kerana penggunaan jentera berat untuk membajak dan menuai sehingga ada yang menjadi sawah terbiar sekarang ini.
 
Siti Zailah Mohd. Yusoff [Rantau Panjang] minta Menteri Kewangan menyatakan mengapakah perlu Jawatankuasa Khas dibentuk dalam isu royalti kepada Kelantan sedangkan perkara yang sama tidak wujud untuk Sabah, Sarawak dan Terengganu sebelum ini serta kenapa tempoh 6 bulan diperlukan.
 
Khalid Abdul Samad [Shah Alam] minta Perdana Menteri menyatakan sama ada daftar pemilih telahpun dibersihkan daripada pengundi-pengundi yang didapati mencurigakan seperti yang beralamatkan sesebuah rumah yang mana tuan rumah sendiri tidak mengenali mereka.
 
Mohd. Abdul Wahid Endut [Kuala Terengganu] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan jumlah warga asing yang telah diberi taraf kewarnegaraan, diberi kad pengenalan (My Kad) dan telah mendaftar sebagai pemilih dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) khususnya yang menetap di Terengganu dan Pahang mengikut pecahan daerah.
 
Datuk Wan Abd Rahim Wan Abdullah [Kota Bharu] minta Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan menyatakan bilakah tarikh siap Perumahan Awam di Gua Musang seperti yang dijanjikan masa Pilihanraya Kecil DUN Galas Kelantan.
0 Komentar untuk "Adakah mahu kaji semula Akta Mahkamah Syariah? "

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top