Info Putra Heights 2016

Insentif jika ambil graduan kolej kejururawatan

CAMERON HIGHLANDS 27 Okt. - Kerajaan sedang di peringkat perbincangan terakhir bagi memperkenalkan satu insentif untuk menggalakkan hospital swasta menggaji graduan lepasan kolej kejururawatan di negara ini.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, langkah tersebut adalah bagi mengatasi 'kehilangan' jururawat berpengalaman di hospital kerajaan kerana diambil bekerja di pusat perubatan swasta.
"Masalah dalam kalangan lepasan graduan kejururawatan di kolej swasta ialah mereka dikatakan tidak berpengalaman dan kurang pendedahan dalam bidang klinikal.
 
"Kita juga telah berbincang dengan pihak Jabatan Perdana Menteri (JPM) supaya para graduan kolej kejururawatan ini boleh mengikuti Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) bagi meningkatkan kemahiran mereka. Namun, perkara ini masih lagi berada dalam kajian dan saya akan umumkan kelak apabila selesai," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan masyarakat Cina di Dewan Serbaguna Tringkap di sini hari ini.
Beliau mengulas tentang kualiti lepasan jururawat di kolej swasta yang dikatakan rendah selepas disiarkan dalam satu laporan khas di salah sebuah stesen televisyen di negara ini.
 
Dalam pada itu, Tiong Lai menegaskan kualiti jururawat yang dilatih kerajaan di negara ini berada di tahap tinggi kerana mereka perlu menduduki ujian yang dijalankan oleh Lembaga Peperiksaan Jururawat Malaysia.
Malah katanya, ramai jururawat Malaysia telah diambil bekerja di luar negara terutamanya di Singapura dan Arab Saudi.
"Sebanyak 80 peratus graduan kolej swasta yang menduduki peperiksaan itu telah lulus dan memenuhi standard yang ditetapkan kementerian," katanya.
0 Komentar untuk "Insentif jika ambil graduan kolej kejururawatan"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top