Info Putra Heights 2016

Bekas tahanan ISA hanya ‘layak’ ganti rugi RM1 bukan RM3.3 juta

PUTRAJAYA - Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Badrul Zaman P.S. Mohamed sepatutnya diberi pampasan nominal RM1 dan bukan RM3.3 juta seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi kerana ditahan secara salah, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.
Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan berkata, ini kerana Mahkamah Tinggi mengambil kira perkara yang tidak relevan ketika membuat keputusan itu.

Beliau berkata Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus (kini Hakim Mahkamah Rayuan) memutuskan isu berhubung liabiliti semata-mata berdasarkan perintah Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang membebaskan Badrul Zaman selepas membenarkan permohonan habeas corpus ahli perniagaan itu.
Katanya, mahkamah itu hanya boleh mendengar semakan kehakiman tahanan berhubung pematuhan prosedur dan bukan kes saman sivil seperti yang difailkan Badrul Zaman terhadap superintenden Pusat Tahanan Kamunting serta dua lagi bagi menuntut ganti rugi atas dakwaan ditahan secara salah.

Suzana juga berkata Mahkamah Tinggi melangkaui bidang kuasa yang diperuntukkan Parlimen apabila membenarkan tuntutan ganti rugi itu.
Beliau mewakili superintenden Pusat Tahanan Kamunting, Timbalan Menteri Dalam Negeri dan kerajaan yang mengemukakan rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Jun 2010 agar Badrul Zaman dibayar RM3.3 juta sebagai ganti rugi am dan teladan.

Badrul Zaman ditahan selama tiga tahun sejak 1991 atas dakwaan terbabit dengan pengeluaran permit dan pasport palsu kepada pekerja asing.

Ahli perniagaan itu tidak mencabar kesahihan perintah tahanan asal selama dua tahun terhadapnya, dan dia hanya mencabar perintah tahanan lanjutan selama dua tahun lagi yang dikeluarkan Timbalan Menteri Dalam Negeri, berkuatkuasa pada 14 September 1993.
Dia dibebaskan pada 1994 selepas Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membenarkan permohonan habeas corpus yang difailkannya.

Peguam M. Manoharan berhujah keputusan Mahkamah Tinggi dalam kes itu adalah wajar, dan mahkamah itu juga tidak melakukan sebarang kekhilafan ketika menaksir jumlah ganti rugi tersebut.
Beliau berkata, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang telah mengisytiharkan penahanan Badrul Zaman sebagai tidak sah dan menyalahi undang-undang.
Katanya, Mahkamah Tinggi juga sebenarnya telah memberi diskaun sebanyak 50 peratus kepada responden ketika memerintahkan Badrul Zaman diberi pampas an sebanyak RM3.3 juta.

Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan, yang dianggotai Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad, Datuk Abdul Wahab Patail dan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof, menetapkan 23 November ini untuk membuat keputusan.

Hakim Syed Ahmad Helmy berkata mahkamah memerlukan masa untuk meneliti perkara itu. – Bernama
0 Komentar untuk "Bekas tahanan ISA hanya ‘layak’ ganti rugi RM1 bukan RM3.3 juta"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top