Info Putra Heights 2016

Bajet 2013: Guru menganggur dapat perhatian

Nilai: Nasib 10,200 graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan yang sehingga kini masih belum ditawarkan pekerjaan sebagai guru akan diketahui pada pembentangan Bajet 2013, 28 September ini.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka mengumumkan sesuatu yang akan mengubah nasib mereka.
Jalan penyelesaian

Kementerian akan mencari penyelesaian masalah ini, bagaimanapun graduan perlu bersabar menantikan pengumuman itu.

Semoga ada berita gembira, katanya pada sidang media selepas merasmikan Politeknik Nilai, di sini, semalam. Politeknik ke-23 itu ditubuhkan pada April 2007.

Sebelum ini, media melaporkan, 13,000 graduan pendidikan yang mengajar Sains dan Matematik di seluruh negara mula menerima kesan penurunan pelajar mengambil jurusan berkenaan sehingga ada yang terpaksa mengikuti latihan semula subjek lain.

Sementara itu, Mohamed Khaled berkata, Politeknik Premier iaitu Politeknik Ungku Omar, Perak; Politeknik Johor Bahru (Johor) dan Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA), Selangor akan menyediakan lebih 10 program pengajian peringkat ijazah dalam bidang kejuruteraan, perdagangan dan perkhidmatan.
Beliau berkata, program itu akan dilaksanakan sama ada secara berkembar atau anugerah bersama dengan institusi lain atau program pengajian yang dibangun dan dilaksanakan oleh politeknik.

Penambahan program ijazah di politeknik dibuat kerana permintaan lepasan pelajar politeknik ke institusi pengajian tinggi (IPT) semakin ramai. Daripada 12,000 permohonan hanya 3,000 saja diterima.

Selain itu, dengan adanya lebih banyak program, usaha mengiktiraf politeknik menjadi universiti yang menawarkan program berasaskan kemahiran pasti dapat direalisasi, katanya.
0 Komentar untuk "Bajet 2013: Guru menganggur dapat perhatian"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top