Info Putra Heights 2016

Buku Tentang Bagaimana Osama Ditembak

WASHINGTON - Seorang bekas anggota Seal, sayap tentera laut Amerika Syarikat (AS), menghasilkan buku berkenaan dengan peristiwa Osama bin Laden ditembak mati dalam satu operasi khas di Pakistan awal Mei 2011 - memberi butiran berbeza dengan kenyataan-kenyataan pegawai tertinggi negara itu sebelum ini.

Menurut buku itu, berjudul 'No Easy Day', Osama ditembak di kepala ketika menjenguk dari biliknya di tingkat dua sebuah rumah besar di Pakistan.

Malah buku itu juga menyebut Osama, yang diburu oleh AS sejak 2001 susulan peristiwa 11 September, tidak bersenjata ketika ditembak.

Buku itu akan berada di pasaran pada 4 September ini.

Pengakuan penulis ini berbeza berbanding apa yang dikatakan oleh pegawai-pegawai AS selepas operasi bahawa Osama ditembak ketika berdiri di pintu bilik dengan senjata.

Penulis buku itu menggunakan nama samaran "Mark Owen". Dia merupakan bekas anggota Seal yang terlibat dalam operasi tersebut.

Jabatan Pertahanan AS sedang meneliti kandungan buku itu sama ada penulisnya telah melanggar terma dan syarat perkhidmatan Seal dalam menghasilkan tulisan tersebut.

Buku-buku sedemikian perlu dikemukakan untuk tujuan penelitian prapenerbitan.

Kata penulis itu, Osama ditembak ketika bekas ketua rangkaian Al-Qaeda menjenguk keluar, sekali gus mencetuskan semula kontroversi lama.

Malah buku ini keluar ketika tinggal tiga bulan sebelum pemilihan jawatan Presiden AS di mana Barack Obama mahu mempertahankan jawatannya.

Selepas operasi itu, penasihat antikeganasan White House, John Brennan berkata, Osama berdepan dengan anggota Seal menyebabkan dia terpaksa ditembak.

Timbul persoalan sebelum ini mengapa Osama tidak ditangkap, bukannya ditembak mati.

Bagaimanapun White House membetulkan kenyataan pada hari berikutnya ketika itu dengan berkata, semasa ditembak Osama memang tidak bersenjata.

Jurucakap Majlis Keselamatan Kebangsaan, Tommy Vietor enggan mengulas mengenai buku itu.
0 Komentar untuk "Buku Tentang Bagaimana Osama Ditembak"

Tinggalkan sepatah dua kata untuk tatapan pengunjung putraheights.org.

Back To Top